Aquest trimestre, els alumnes de 6è de Primària de l’Escola “Mas Maria” de Cabrils estan treballant entorn els insectes. Per aquest motiu, em vaig oferir a donar un taller sobre els insectes beneficiosos per als humans i com els podem afavorir.

Convé explicar que Cabrils es troba al Maresme, una comarca fortament urbanitzada i prop de Barcelona. A Cabrils trobem moltes zones residencials amb una gran quantitat de jardins privats. Molts d’aquests jardins, però, estan gestionats de forma poc favorable a la biodiversitat, amb un predomini de les gespes uniformes.

Durant el taller, vaig fer una introducció sobre els diferents grups d’insectes pol·linitzadors: himenòpters (abelles, abellots i vespes), papallones, i dípters (sírfids). Vam veure fotografies de diferents espècies, inclòs un espectacular video de Sir David Attenborough amb un “hoverfly” (sírfid). Vam fer la distinció entre les abelles de la mel i les abelles solitàries. També vam parlar sobre alguns insectes interessants en lluita biològica, pel seu paper depredador: coleòpters com les marietes, les larves dels sírfids, les vespes parasitoïds, els mírids…

Els nens es van mostrar molt interessats i feien moltes preguntes, moltes d’elles entorn de les picades de les abelles.

Caixa niu per a insectes, fàcil d'instal·lar a qualsevol jardí.

Caixa niu per a insectes, fàcil d’instal·lar a qualsevol jardí.

Després vam passar a veure diferents maneres casolanes d’afavorir aquests animals. Vam veure hotels per a insectes, un dels quals havíem construït amb alguns nens de la classe, uns dies abans. Un hotel per a insectes és una estructura amb moltes cavitats de mida petita, que poden ser utilitzades per les abelles solitàries com a niu on criar. Vam estar parlant amb la professora sobre el millor lloc on penjar-lo, i vam decidir que el penjarien en un racó del pati, on hi ha un enjardinament amb romaní.

Resumiré les coses que podem fer per afavorir els insectes pol·linitzadors i depredadors

  1. Plantar moltes plantes que aportin aliment (nèctar, pol·len), per exemple, plantes aromàtiques com el romaní, l’espígol, la sàlvia, l’alfàbrega, la farigola, l’orenga…
  2. No ruixar amb insecticides, inclosos els insecticides domèstics.
  3. Procurar refugis per a les abelles solitàries. Podem construir o comprar un hotel per a insectes i posar-lo en un lloc tranquil.
  4. Intentar deixar racons amb herbes altes als nostres jardins.

Anna Gallés
@AnnaGalles