Xarxa instal·lada_130310

Xarxa instal·lada per a la captura i anellament científic d’ocells, de forma expressa per a la sessió de la Bisbal d’Empordà.

El passat diumenge 10 de març l’Associació SITRA, Educació i Divulgació Ambiental, ubicada al municipi de La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà, Girona), organitzà una sessió d’anellament científic d’aus completada amb un taller de menjadores.

L’activitat va coincidir amb la presentació oficial de l’entitat, que s’ha marcat com a objectiu principal donar a conèixer el patrimoni natural i cultural als ciutadans de la població de La Bisbal i rodalies (Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Forallac…) mitjançant diverses activitats educatives dirigides a infants, joves i adults.

El valor afegit de l’activitat d’anellament fou clarament la seva ubicació. Els membres de l’entitat van creure interessant proposar una sessió d’anellament a càrrec de l’anellador expert Enric Fàbregas, membre de l’entitat Galanthus, i ubicar-la just al darrera la zona esportiva i d’una de les escoles municipals, la del Mas Clarà.

Aquesta zona marca el límit entre l’espai urbà i el rural dominat per cultius, retalls d’alzinars i el riu Daró. De totes maneres, les xarxes es col·locaren en la zona més adjacent a l’escola i al camp de futbol, coincidint en ambients ruderals, erms i poc naturalitzats dominats per abocaments de runa i moviments de terra, per un llistonar i alguns lledoners, per una fàbrica abandonada, tanques metàl·liques i alguna figuera.

Durant la sessió d’anellament, els participants van quedar gratament sorpresos per l’elevada diversitat d’ocells que vam poder observar i capturar en una zona més freqüentada per corredors, ciclistes i passejants acompanyats de les seves mascotes que no pas per atents observadors de flora o fauna. De fet, durant la setmana, la zona també és utilitzada com a zona d’aparcament o com espai de lleure.

Durbec2_130310

El durbec anellat amb el codi L28356

Entre els ocells capturats, vam poder anellar individus d’espècies residents com els tallarols de casquet i d’altres d’hivernants com el gafarró, el verdum, el pit-roig, el gratapalles, el pinsà i el bitxac comú (Taula 1). A més, vam tenir la sort de poder capturar una preciosa femella de durbec que va sorprendre fins i tot a l’anellador. El durbec, segons l’Institut Català d’Ornitologia, és un nidificant molt rar a Catalunya i de distribució molt irregular, i tot i que com a migrador i hivernant és més regular, la seva distribució és més aviat localitzada. Així, que trobar un exemplar de durbec a l’àrea urbana de La Bisbal d’Empordà es pot considerar una cita força rellevant i poder-lo veure en mà va ser tot un plaer.

Taula 1. Llistat de les espècies d’ocells anellats.

Anella Espècie Nom científic Edat Sexe
KA64527 Pinsà Fringilla coelebs Adult Femella
KA64528 Verdum Carduelis chloris Adult Femella
KA64529 Pinsà Fringilla coelebs Jove Femella
KA64530 Pit-roig Erithacus rubecula Jove Indeterminat
KA64531 Gratapalles Emberiza cirlus Adult Mascle
Z92019 Gafarró Serinus serinus Jove Femella
Z92020 Bitxac comú Saxicola torquatus Adult Femella
Y344413 Tallarol capnegre Sylvia melanocephala Adult Mascle
Y344414 Tallarol capnegre Sylvia melanocephala Adult Femella
L28356 Durbec Coccothraustes coccothraustes Adult Femella
Menjadora_130310

Una menjadora tubular per a ocells de fabricació pròpia.

Així doncs, una activitat de descoberta dels ocells que ens acompanyen en el nostre nucli urbà i les seves proximitats, que ens va permetre acostar aquest grup faunístic a un públic familiar.

Durant els propers mesos l’Associació SITRA té programades les següents activitats:

  • Curs d’hort ecològic. Corçà. 9, 11, 16 i 20 d’abril.

  • Sortida etnobotànica i tallers a la 10ª Fira de les Herbes. Peratallada. 28 d’abril.

  • Descoberta de fauna aquàtica. Cruïlles. 12 de maig.

  • Casal Estiu en Verd 2013. Corçà. Del 25 de juny al 9 d’agost.

Quim Carol
@quimcarol
Membre de SITRA: mail | Facebook | Twitter